
Saç Mezoterapisi
Mezoterapi kısaca, derinin mezodermden köken alan tabakasına ilaç enjeksiyonu şeklinde uygulanan, tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulaması olarak tanımlanabilir. Mezoterapi, saç dökülmesi yanında yüz gençleştirme, selülit gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılır. Her tedavi için farklı kimyasal maddelerin karışımından oluşan mezoterapi preperatları hazırlanır.
Saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu mineraller, vitamin, bazı antioksidanlar ve protein gibi besin maddelerinin ince uçlu ve tek kullanımlık steril mezoterapi iğnelerine sahip enjektörler yardımıyla, saç köklerinin yer aldığı derinin orta tabakasına verilmesi işlemine ise saç mezoterapisi adı verilmektedir. Bu yöntem ile besin maddeleri doğrudan saç köklerine intikal ettirilmiş olur. Kolay uygulanan bu yöntem ile saç hücrelerinin iyi beslenmesi sağlanarak saç dökülmesinin önüne geçilir.
Uygulama el ile yapılabildiği gibi bilgisayar destekli cihazlar yardımıyla da yapılabilmektedir. Verilen ilacın her bölgeye eşit derecede dağılımı için bilgisayarlı cihazların kullanımı daha iyi sonuç verir. Uygulamada 2-4 mm’lik iğneler kullanılır. Bu uygulama ile saç hücrelerinin ihtiyacı olan bütün besin maddeleri kolay bir şekilde saç derisine uygulanır. Cerrahi bir işlem gerektirmez, bu yönüyle acısız, ağrısız bir yöntem olarak kabul edilir.
Saç mezoterapisi nasıl gerçekleştirilir?
Saç dökülmesi yaygın olarak yaşanan bir sorun olduğundan, tedavisi için her geçen gün farklı yöntemler geliştirilmektedir. Saçları dökülmesinde saç ekimi, lazer tekniği ve daha farklı birçok tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Saç dökülmesini önlemek ve saçların daha sağlıklı olmasını sağlamak adına uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de saç mezoterapisi yöntemidir. Saç mezoterapisi ile mezoderm uyarılarak dökülme şikayetleri büyük ölçüde azaltılır.
Saç mezoterapisi öncesine, saç derisine yapılan özel bir masaj sonrasında uygulanan termoterapi (buhar uygulaması) ile deri yumuşatılarak uygulamaya hazır hale getirilir.
Saç mezoterapisi uygulamasında enjekte edilecek kimyasal karışım saçın yapısına, dökülme şekli ve yoğunluğuna, yıpranma orana göre özel olarak hazırlanır. Bu karışımların içerisinde kan dolaşımını arttırıcı maddeler, vitaminler, çeşitli iz elementler yer alır. Hazırlanan karışım, ucunda steril mezoterapi iğnelerine sahip mikro enjektörle orta deri tabakasına verilir.
Mezoterapi elle veya mezoterapi tabancalarıyla yapılır. Ancak elle uygulama sırasında ilacın dozunu ayarlamak ve uygulamayı saç derisi yüzeyine eşit ölçüde yapabilmek oldukça zor ve zaman alıcıdır. Bilgisayar tarafından kontrol edilen mezoterapi tabancası ile uygulama, bütün saç derisine daha kolay ve eşit olarak yapılabilmektedir. Enjekte edilen ilacın dozu Bilgisayar ekranından takip edilebilmektedir.
Uygulama sonrasında saçın belli bir süre yıkanmaması ve saça herhangi bir kimyasal maddenin sürülmemesi gerekmektedir.
Saç mezoterapisi seans sayısı
Saç mezoterapisi genellikle 10 seans yapılır. Her bir seans 15-30 dakika sürer. Ancak uygulanacak seans sayısına kişilerin saç yapısı analiz edilerek karar verilir.
Yapılan analizlerde hasta yaşı, saçın yıpranma oranı, dökülme oranı ve saç telinin yapısı dikkate alınarak tedavi seanslarının sayısı ve aralıklarının ne olacağına karar verilir.
Genel olarak Saç mezoterapisi 10 seans uygulanır. Seanslar erkeklerde 10-15 dakika olup kadınlara göre daha kısadır. Mezoterapi seansı kadınlarda ise 30 dakikadır. İlk dört seans hatada bir uygulama şeklinde yapıldıktan sonra diğer seanslar 15 günde bir yapılmaktadır. Bütün seanslar tamamlandıktan sonra tedaviyi destekleyici olarak ayda bir takviye seansları yapılabilir.
Saç mezoterapisinin saç üzerinde gösterdiği etki
- Saç mezoterapisi ile orta deri tabakasındaki saç kökleri uyarıldığından dökülme şikayetleri büyük ölçüde azaltılır veya tamamen durdurulabilir.
- Saç hücrelerini besler. Saç mezoterapisi ile saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri doğrudan köklerine verildiğinden saç dökülmesi belirgin şekilde durdurulmaktadır.
- Saçın daha sağlıklı ve canlı olmasını sağlar.
- Saç kaybı sadece dökülme şeklinde olmaz. Saç telinde meydana gelen incelme, kopma, yıpranma yoğunluk ve hacim kaybı şeklinde de saç kaybı yaşanabilir. Saç mezoterapisi ile saçlarda kalınlaşma, canlılık, dolgunluk meydana gelir.
- Saç mezoterapisi ile saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri doğrudan saç köklerine verildiğinden hücrelere, dolayısıyla saçlara yeniden canlılık kazandırmak mümkündür.
Saç mezoterapisi uygulamasının etki süresi nedir?
Mezoterapi saçlarda, haricen yapılan bakımlara göre daha uzun süreli bir iyileşme sağlar. Saç mezoterapisinin etkisi, dökülmenin nedenlerine, dökülmenin şekline ve yoğunluğuna bağlı olarak değişim gösterir. Bu etki genellikle üç ile dört yıl arasında değişir. Üç ile dört yıl sonra uygulama tekrarlanabilir.
Saç mezoterapisi kimlere uygulanabilir?
Saç Mezoterapisi saç dökülmesi sorunu yaşayan her yaştan erkek ve kadına yapılabilir. Saç Mezoterapisi çok kolay uygulanması, ağrısız ve acısız olması nedeniyle küçük yaş gruplarında olan kişilere de yapılabilir.
Saç mezoterapisinde kullanılan kimyasal maddeler
Saç mezoterapisinde kullanılan başlıca bileşenler şunlardır:
- Bazı vitamin ve mineral ve uyarıcılar: dexpanthenol (Vitamin B5), Biotin, Vitamin C, Vitamin A, multivitaminler, vitamin B5, Vitamin H (B7 vitamini) kobalt, bakır, sülfür, magnezyum, ginkgo biloba, minoxidil
- Damar genişleticiler: peridil heparin ve buflomedilorganik silisyum, lidokain
- Lokal anestezi ilaçlarıSaç mezoterapisinde kişinin ihtiyaçları gözetilerek başka ilave kimyasallar da kullanılabilir.
Saç mezoterapisi acılı bir uygulama mıdır?
Saç mezoterapisi ağrısız ve acısız bir uygulama olarak bilinir. Uygulamada çok ince iğneler kullanıldığından hastalar acı duymazlar.
Saç mezoterapisinin avantajları nelerdir?
- Saçlı deriye lokal olarak uygulanabilir. Dolayısıyla uygulama saç dökülmesi yaşanan alan veya alanlarla sınırlandırılabilir.
- Saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri dorudan saç köklerinin yer aldığı deri tabakasına enjekte edilir.
- Yapılan tedavi kısa sürede etkisini gösterir.
- Saçların daha yoğun, canlı ve parlak bir almasını sağlar.
- Verilen kimyasalların dışında, uygulamanın yan etkisi yoktur.
- Maliyeti düşüktür.
- Uygulamanın başarı oranı yüksektir.
- Seansların süresi kısadır.
- Uygulama, nispeten kolay, zahmetsiz, ağrı ve acısızdır.
Saç mezoterapisi tedavisine ek olarak yapılan tedavi yöntemleri
Uygulama esnasın kişileri durumuna göre ek tedavi yöntemleriyle kombine edilerek yapılabilir. Bu yöntemlere örnek olarak; saç lazeri ve radyo frekans yöntemleri verilebilmektedir. Uygulama sonrasında ilaçlı tedavi yöntemine başvurulabilir.
Saç mezoterapisi kesin olarak başarı ile sonuçlanan bir tedavi yöntemi midir?
Saç mezoterapisinde kullanılan ilaçların, her ilacın olduğu kadarıyla olabilecek yan etkileri dışında uygulamanın hiçbir yan etkisi yoktur. Verilen kimyasallar çoğunlukla besin maddeleriyle sınırlıdır. Dolayısıyla saç mezoterapisi yüksek oranda başarılı sonuçlar veren bir tedavidir. Saç dökülmesini durdurduğu gibi saçlara yoğunluk ve canlılık da kazandırır.